Geanalyseerd hooi kopen: Weten wat je voert aan je paard

geanalyseerd-hooi-ruwvoeranalyse-eurofins-header

Wil je de samenstelling weten van het hooi dat je voert aan je paard of pony? Dan biedt een ruwvoeranalyse uitkomst. Dit rapport toont in details de voedingswaardes en samenstelling van het hooi. Hierdoor zorg je ervoor dat het hooi goed aansluit op de behoeften van je dier.

Wat wordt bedoeld met geanalyseerd hooi?

Geanalyseerd hooi is hooi waarvan de voedingswaarden en samenstelling zijn onderzocht in een laboratorium. Laboranten analyseren een aangeleverd voermonster en stellen op basis van de bevindingen een uitgebreid rapport op. Dit rapport heet een ruwvoeranalyse.

Wat staat er op een ruwvoeranalyse?

Het ruwvoeranalyserapport biedt gedetailleerd inzicht in diverse voedingswaarden, zoals de hoeveelheid ruw eiwit, suikers, nitraat en mineralen en vitamines in het hooi. Het voederwaardeonderzoek geeft ook informatie over de structuur van het ruwvoer.

Hieronder kun je een voorbeeld bekeken van een gedetailleerd rapport van Eurofins. Bij dit laboratorium laten wij ons ingekochte ruwvoer onafhankelijk analyseren.

Eurofins-Rapport-Ruwvoer-Analyse
Voorbeeld ruwvoeranalyse door Eurofins

Door deze onafhankelijke analyse krijgen veehouders en agrariërs waardevolle informatie over de voedingswaarde van hun ruwvoer, wat essentieel is voor het optimaliseren van het dieet en de gezondheid van dieren.

Waarom geanalyseerd hooi kopen?

baal-hooi-closup

Hooi is een ruwvoer en wordt geproduceerd van gedroogde grasachtige planten. Omdat een hooibaal uit een natuurlijk product bestaat zullen de voedingswaarden altijd per partij variëren. De samenstelling van een hooibaal van leverancier A is dus anders dan bij leverancier B.

Aangezien hooibalen van verschillende leveranciers en snedes verschillende samenstellingen hebben, is het moeilijk om puur op uiterlijke kenmerken de kwaliteit te beoordelen. Het beoordelen van hooi op basis van geur, kleur en structuur kan beperkt zijn en geeft geen gedetailleerd inzicht in de voedingswaarden.

Om de gedetailleerde samenstelling van het hooi te verkrijgen is een ruwvoeranalyse noodzakelijk. Zo kun je in één oogopslag de energievoorziening, eiwitvoorziening, suikergehalte, structuur en vitaminen en mineralen in het ruwvoer bekijken.

hooi-gedroogde-grasachtige-planten

Maar waarom zou je willen weten hoeveel ruw eiwit, suiker en calcium in het ruwvoer zit? Het nut van geanalyseerd hooi is dat je precies weet wat je voert aan je paard of pony. Uitgebalanceerde voeding is essentieel voor een optimale prestatie en gezondheid van je paard.

Elk paard heeft een uniek dieet en daarom een specifiek rantsoen. Om de samenstelling van het rantsoen te bepalen is het belangrijk om te weten wat je paard dagelijks nodig heeft qua voeding. Hiervoor kun je een voedingsspecialist inschakelen.

Met deze kennis kunnen eigenaren hooi aanschaffen dat voldoet aan de voedingsbehoeften van hun dieren. Daarnaast biedt een ruwvoeranalyse inzicht in de mogelijke noodzaak van aanvullingen met krachtvoer of supplementen om het rantsoen volledig te optimaliseren.

Waar kun je hooi of ander ruwvoer laten analyseren?

hooibalen-nijssen-fourages-wat-is-hooi

Nijssen Fourages helpt je graag bij het verkrijgen van een ruwvoeranalyserapportage. Op aanvraag zullen onze specialisten een analyserapport overleggen van de betreffende partij waarin de interesse is. Van al onze grote partijen hebben we altijd een ruwvoeranalyse klaar liggen.

Jaarlijks speurt ons team heel West-Europa af op zoek naar de beste partijen hooi en ander ruwvoer. Het ruwvoer laten wij uiteraard analyseren, want ook wij willen natuurlijk weten wat de samenstelling is van het hooi dat we inkopen bij de boer. Een ruwvoeranalyse laten we voornamelijk uitvoeren op grotere partijen. Met deze kennis kunnen we hooi aanbieden dat aansluit bij de wens van de klant en past bij behoefte van het paard.

Op basis van een monstername van het hooi laten we de partij analyseren door Eurofins. Op het lab wordt het voermonster geanalyseerd waarna een analyseverslag volgt met de exacte samenstelling van het hooi.

Wat kost een ruwvoeranalyse?

Bij Nijssen Fourages is een ruwvoeranalyse kosteloos. Op basis van je aanvraag sturen we het rapport op van de betreffende partij hooi. We kunnen alleen een rapportage versturen van ruwvoer dat wij zelf in voorraad hebben.

Wil je zelfstandig een ruwvoeranalyse aanvragen omdat je hooi direct bij de boer wilt kopen? Dan dien je zelf een monstername te namen van het hooi en op te sturen naar een laboratorium die de analyse voor je kan verzorgen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Interesse in een ruwvoeranalyse?

Vraag kosteloos een ruwvoeranalyse aan voor hooi of ander ruwvoer bij Nijssen Fourages. Deze onafhankelijke analyse is uitgevoerd door Eurofins. Het rapport geeft inzicht in de voedingswaardes van het ruwvoer zodat je de partij kunt kiezen die het beste past bij uw dieren.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Partners van Fourages -

dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort