Jouw paarden aan huis houden? Bekijk 11 handige tips!

paard-aan-huis-header

Ben je aan het dromen van het houden van je eigen paarden of pony’s bij jou aan huis? Het is natuurlijk een geweldige ervaring, maar er komt best wat bij kijken en er valt een hoop te regelen. Wat heb je allemaal nodig? Dankzij de tips van ervaren hobbymatige paardeneigenaren met een paard of pony aan huis hebben we een lijst samengesteld van een aantal belangrijke zaken om over na te denken.

1. Stalling en schuilmogelijkheden

Een paard aan huis begint natuurlijk met de stalling. Creëer een comfortabele stal voor je paard of pony met voldoende ruimte, goede ventilatie, drinkwatervoorziening en een zachte bedding. Sommige paardeneigenaren zweren bij rubberen matten in de stal, terwijl anderen liever kiezen voor een mooi strobed of een bodembedekking van vlas of houtkrullen. Zorg ook voor een beschutte plek buiten de stal waar je paard kan schuilen bij slecht weer of felle zon. Dit kan een overdekte paddock of een schuilstal in de wei zijn, zodat je paard altijd toegang heeft tot een veilige en beschutte plek.

Voldoende verlichting is ook een must. Zeker in de winter, wanneer je vaak in het donker bezig bent, is goede verlichting belangrijk om veilig en efficiënt te kunnen werken. Overweeg verlichting voor zowel de stal als de weide, zodat je ook in het donker goed kunt zien wat je doet, bijvoorbeeld bij het mesten. Daarnaast is een automatische watervoorziening bij de stal en een waterbak met vlotter voor in de wei ideaal, zodat je dier altijd beschikking heeft over vers drinkwater.

2. Betrouwbare ruwvoer- en stroleverancier

Vind een betrouwbare leverancier van kwalitatief ruwvoer en stalbedekking bij jou in de buurt. Het welzijn van je paard begint namelijk bij goed voer en een comfortabele bedding. Kijk niet alleen naar de prijzen van het ruwvoer of strooisel, maar let ook zeker op de kwaliteit en de consistentie. Het liefst wil je het hele jaar door dezelfde kwaliteit ruwvoer en strooisels tot je beschikking hebben. Onderzoek de reputatie van verschillende leveranciers en vraag naar referenties of recensies van andere paardeneigenaren.

vrachtwagen-laden-grote-strobalen-nijssen-fourages

Een extra tip is om slowfeeder-hooinetten zowel binnen als buiten op te hangen. Dit zorgt ervoor dat je paard de keuze heeft om binnen of buiten te eten en helpt verveling tegen te gaan. Slowfeeders kunnen ook bijdragen aan een gelijkmatige voeropname, wat goed is voor de spijsvertering van je paard. Daarnaast voorkom je verspilling van ruwvoer, omdat het hooi minder snel op de grond belandt en vertrapt wordt.

3. Mestopslag en mestafvoer

Een van de belangrijkste zaken om te regelen is de mestopslag en de afvoer van de mest. Zodra je paarden aan huis hebt, begint het opstapelen van de mest. Dus daar moet je vooraf al een oplossing voor hebben bedacht. De mest dient volgens strikte richtlijnen opgeslagen te worden; het opslaan van mest op de (tuin)grond is dus niet toegestaan. Een mestplaat of een speciale mestcontainer is een vereiste. Wij kunnen je hierin adviseren.

mestcontainer-cabrio-inloopklep-nijssen-fourages-header

Daarnaast dien je ook een plan te maken voor de afvoer van de paardenmest. Soms kun je de mest kwijt bij een boer of volkstuin in de buurt, maar in de meeste gevallen zul je de mest laten afvoeren door een bedrijf gespecialiseerd in het transport van mest, zoals Nijssen Fourages.

Tip: zorg ook voor een stevige kruiwagen met twee wielen en een mestvork. Dit maakt het uitmesten van de stal een minder vervelend klusje en zorgt ervoor dat je efficiënter kunt werken.

4. Verwijder giftige planten of hagen

Controleer je terrein waar je paarden komen te staan op giftige planten en hagen. Veiligheid en de gezondheid van je dier gaat voor alles! Kennis hebben van giftige planten, bloemen, struiken en bomen is dus van groot belang om te voorkomen dat je paard ziek wordt. De giftigheid van planten wordt bepaald door de aanwezigheid en schadelijkheid van giftige bestanddelen, die kunnen variëren per plantensoort en omgevingsfactoren. Lees meer over giftige planten.

5. Afzetting of omheining

paarden-aan-huis-foto
Omheining | Foto: Mevr. Montfrans

Plaats een stevige houten omheining om duidelijk af te kaderen waar je paard wel of niet mag komen, bijvoorbeeld rondom de weide als je een stuk eigen land hebt bij je woning. Vergeet hierbij niet om het hek van schrikdraad te voorzien. Dit schrikdraad is noodzakelijk om te voorkomen dat je paard het hek op den duur vernielt door eraan te knabbelen of ertegenaan te leunen. Schrikdraad dient alleen als afschrikmiddel en zal je dier verder niet verwonden.

Tip: houd bij het plaatsen van de omheining rekening met je erfgrens en zorg ervoor dat de omheining op jouw eigen grond staat. Dit voorkomt mogelijke geschillen met buren en zorgt ervoor dat je paard veilig binnen de grenzen van je eigen terrein blijft.

6. Oppas of verzorger voor in de vakanties

Wie zorgt er voor jouw paard of pony als je bijvoorbeeld op vakantie bent? Het is handig om een betrouwbare en ervaren oppas of verzorger in je netwerk te hebben voor de momenten dat je zelf niet beschikbaar bent om voor je dier te zorgen. Zo weet je zeker dat je paard goed verzorgd wordt bij jou afwezigheid. Zorg dat je duidelijke instructies achterlaat over bijvoorbeeld het voerschema, de dagelijkse verzorging, het rijden en eventuele medische benodigdheden van je paard. Het is ook handig om een lijst met noodcontacten en belangrijke telefoonnummers beschikbaar te stellen, zodat de oppas of verzorger snel hulp kan inschakelen als dat nodig is.

7. Droge en goed bereikbare hooi- en stroopslag

Een goede opslagplaats voor hooi en stro is ook belangrijk om over na te denken. Zorg ervoor dat de opslagplaats geschikt is om je ruwvoer en strooisels droog te bewaren, zodat schimmelvorming en voortijdig bederf voorkomen worden. Het is ook belangrijk om maatregelen te nemen tegen ongedierte, zoals muizen en ratten, die kunnen knagen aan verpakte materialen zoals zakgoed of balen kuilgras.

suikerarm-hooi-header

Daarnaast moet de opslagplaats goed bereikbaar zijn voor leveringen, zodat je zonder problemen hooi en stro kunt aanvoeren. Overweeg een overdekte opslagruimte met goede ventilatie en voldoende ruimte om het hooi en stro op te stapelen. Plaats eventueel pallets onder de balen om te zorgen voor een goede luchtcirculatie en om het hooi en stro van de grond te houden. Dit helpt om het droog en vrij van ongedierte te houden. Lees meer tips hoe je het beste hooi kunt bewaren.

8. Verhard gedeelte van de paddock voor het hele jaar door droge voeten

Een paddock aan huis is een afgesloten, vaak kleiner stuk land bij een woning waar paarden kunnen lopen, grazen en rusten. Het biedt een veilige en gecontroleerde omgeving waarin paarden buiten kunnen zijn en natuurlijk gedrag kunnen vertonen.

Het verharden van een gedeelte van je paddock voorkomt veel problemen met modder bij regenachtig weer. Kies ervoor om bijvoorbeeld het gebied rondom de inloopstal te bestraten, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot alle delen. Verharde looppaden maken het ook prettiger om bijvoorbeeld een zware kruiwagen vol mest te gebruiken, zonder dat je door de modder hoeft te ploeteren. Een bestraat deel is ook voor je paard belangrijk, zodat je dier tijdens regen, sneeuw of vorst droog en gelijk kan staan.

Naast verharding is het belangrijk om verschillende ondergronden aan te bieden voor de hoeven en het welzijn van je paard. Je hoeft natuurlijk niet alle paden te verharden; zorg ook voor een stukje zand waar je paard kan rollen of rondrennen. Dit biedt afwisseling en voorkomt dat de hele paddock een harde ondergrond heeft, wat beter is voor de hoeven.

Het aanleggen van afwatering (drainage) is ook een hulpmiddel om plassen en modder te voorkomen op je paddock of piste. Een goed ontworpen paddock zorgt ervoor dat zowel jij als je paard het hele jaar door meer plezier hebben en dat de omgeving gezond en comfortabel blijft.

9. Bekapper en paardenarts

Zoek een betrouwbare bekapper en paardenarts in je omgeving en die snel beschikbaar is bij noodgevallen. Regelmatige controles en verzorging zijn cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van je paard. Denk aan medische controles, vaccinaties, en hulp in geval van ziekte of blessures. Regelmatige controles en professionele verzorging zijn belangrijk om (gezondheids)problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je paard in optimale conditie blijft.

Een ervaren bekapper is ook onmisbaar om regelmatig de hoeven op natuurlijke wijze te bekappen. Wil je liever de hoeven laten beslaan, dan is een hoefsmid hiervoor de aangewezen specialist. Professionele hoefverzorging voorkomt kreupelheid en andere problemen die voortkomen uit slecht onderhouden hoeven. Door een goede relatie op te bouwen met zowel je bekapper als je paardenarts, kun je ervoor zorgen dat je paard de best mogelijke zorg ontvangt, wat bijdraagt aan een lang en gezond leven.

10. Vergunningen

Controleer of je alle benodigde vergunningen hebt voor het houden van paarden aan huis. Let bijvoorbeeld op of je een omgevingsvergunning moet aanvragen voor de bouw van de stalling en eventuele bijgebouwen en voor de afzettingen rondom je terrein.

Let vooral op de vergunningseisen van je gemeente met betrekking tot mestopslag. Voor een permanente mestopslag, zoals een mestplaat, is het vaak verplicht om een vergunning aan te vragen. Een mestcontainer, wat een verplaatsbare voorziening is, is in de meeste gevallen vergunningsvrij. Mits de container op eigen grond staat.

Het tijdig regelen van alle benodigde vergunningen voorkomt onnodige problemen, extra kosten en gedoe achteraf. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle lokale voorschriften en neem indien nodig contact op met de gemeente voor advies en ondersteuning bij het papierwerk.

11. Maatje voor je paardje

paard-en-shetlander-samen
Paarden zijn kuddedieren | Foto: Mevr. Montfrans

De belangrijkste tip voor je paard is dat een paard een echt kuddedier is en dus houdt van gezelschap en sociaal contact. Laat je paard of pony daarom dus nooit alleen staan bij jou aan huis. Zorg dus voor gezelschap van een ander paard of pony, bijvoorbeeld van een leuke shetlander. Zoals je op de foto kunt zien!

Bonustip:

Communiceer met je buren dat je thuis paarden wilt houden. Het is belangrijk om met rekening te houden met je omgeving, omdat paarden mogelijk voor wat overlast kunnen zorgen. Denk aan geluidsoverlast, stankoverlast of verwaaiing van stro in de tuinen van omwonenden.

Het houden van een paard aan huis vergt de nodige voorbereiding, maar met deze tips ben je goed op weg. Veel succes en vooral veel plezier met je nieuwe avontuur!

Onze lijst  met tips en ideeën is natuurlijk niet volledig en is bedoeldt ter inspiratie voor aspirant paardenhouders. Welke tips heb jij voor aanstaande paardenliefhebbers die een paard of pony aan huis willen houden? Laat het weten in de reacties.

Interesse in de mestoplossingen van Nijssen Fourages?

Nijssen Fourages is een toonaangevend bedrijf in Nederland gespecialiseerd in de afvoer van allerlei soorten mest. Naast onze expertise in mestafvoer, bieden wij ook de mogelijkheid om een mestcontainer te huren in combinatie met mestafvoer. Met een groot klantenbestand en jarenlange ervaring kunnen wij voor vrijwel elke situatie een passende oplossing bieden.

Alle-Mestcontainer-uitvoeringen-Fourages

Neem voor meer informatie en advies vrijblijvend contact op met één van onze mestspecialisten. Wij denken graag met u mee en staan klaar om u te helpen bij het efficiënt en milieuvriendelijk opslaan en afvoeren van uw paardenmest.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt met tips en feedback van paardeneigenaren.
Foto credit: Pixabay | Alexas_Fotos


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Partners van Fourages -

dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort