Vlasstrooisel vragen beantwoord (voor paardenhouders)

vragen-over-vlasstrooisel-header

Vlasstrooisel is een natuurlijk en veelzijdig stalstrooisel met uitstekende absorberende eigenschappen. Het wordt geproduceerd uit de kern van de vlasplant, genaamd vlaslemen. Na zorgvuldige verwerking is vlasstrooisel volledig vezel- en stofvrij. Vlasstrooisel is een bijproduct uit de vlaslandbouw, vlas wordt namelijk geteeld voor de vezels die gebruikt worden in de linnenproductie. Vlasstrooisel is een populair stalstrooisel in de paardenhouderij. Is het ook iets voor jou om te gebruiken?

Als paardenhouder heb je wellicht vragen over het gebruik van vlasstrooisel in de stal. We behandelen hieronder de meest gestelde vragen, van het optimale gebruik en de voordelen tot praktische tips voor onderhoud en mestafvoer. Ontdek hoe vlasstrooisel kan bijdragen aan een schonere, comfortabelere stalomgeving voor jouw paarden.

1. Hoeveel vlasbalen moet je strooien in de stal?

Het aantal vlasbalen dat je nodig hebt, hangt af van de grootte van de stal. Gemiddeld strooi je ongeveer een halve baal vlasstrooisel (10 kg) per vierkante meter. Vlasstrooisel wordt meestal gebruikt om een zogenaamde potstal te creëren. In het begin zul je dus meer vlas moeten strooien om een goede basis te leggen. Voor een standaard stal betekent dit dat je ongeveer 5 à 6 balen vlas nodig hebt.

pallet-met-balen-vlasstrooisel

Deze eerste laag vormt na verloop van tijd een harde onderlaag, een ‘koek’. En deze moet je niet omspitten. De onderlaag dient om vocht en geurtjes te absorberen. Verwijder gedurende de eerste twee weken dagelijks de mestballen en hark de bodem van buiten naar binnen vlak. In de tweede week verwijder je ook de natte plekken. Na het uitmesten strooi je regelmatig een nieuwe laag vers vlas erbovenop. Gemiddeld kun je rekenen op één baal vlas per week. Veel paardenhouders kiezen ervoor om na ongeveer 10 tot 12 weken de box helemaal leeg te halen en opnieuw te beginnen, maar je kunt de onderlaag ook laten liggen als deze nog goed zijn werk doet.

2. Is vlasstrooisel giftig of slecht voor paarden?

Vlasstrooisel is over het algemeen niet giftig of schadelijk voor paarden. Het is een 100% natuurlijk product en wordt vaak gebruikt als stalstrooisel of bodembedekking in de paardenhouderij. Maar, als je paard veelvuldig van het vlas eet, kan dat gevaarlijk zijn. Het eten van vlas kan leiden tot koliek of een verstopping.

Paarden houden van foerageren en grazen, daarom beginnen paarden te knabbelen aan het vlas. Het is dus natuurlijk gedrag om verveling te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat je paard geen of zo min mogelijk vlas eet, kun je een hooinet ophangen met wat stro, zodat je paard daar van kan knabbelen. Als je paard of pony toch nog vlas begint te eten, kun je bij het verversen van de stal wat “oud of vuil” vlas over het verse vlas strooien. Of je kunt het vlas besproeien met een plantenspuit met wat azijn. Dit maakt het vlas minder aantrekkelijk om te eten voor je dier.

3. Is vlas beter om te gebruiken dan stro?

Het gebruik van vlas of stro is niet per se beter of slechter; het hangt meer af van persoonlijke voorkeur en de specifieke behoeften van je paard. Vlas wordt vaak gebruikt als alternatief voor stro omdat het stofvrij is, beter vocht absorbeert en zuiniger in gebruik is. Stro daarentegen geeft meer volume in de stal en zorgt voor een klassieke uitstraling. Veel mensen vinden een stal vol stro mooier. Als je paard een stofallergie heeft of te veel stro eet, kan vlas een perfect alternatief zijn.

vlasstrooisel-closeup

4. Kun je vlasstrooisel combineren met stro?

Zeker, je kunt vlasstrooisel en stro samen gebruiken in de stal. Je kunt bijvoorbeeld een basislaag van vlasstrooisel in de stal leggen en daar bovenop wat stro toevoegen. Dit geeft je paard iets om op te knabbelen in de stal. Op deze manier combineer je het hoge absorptievermogen van vlas met het zachte stro, dat extra warmte biedt voor je paard.

5. Is vlasstrooisel beter om te gebruiken dan houtkrullen?

witte-houtkrullen-paardenestal

Of vlasstrooisel beter is dan houtkrullen, hangt af van verschillende factoren en persoonlijke voorkeuren. Houtkrullen worden meestal niet door paarden gegeten. Bovendien zien houtkrullen er wat mooier uit in de stal omdat het mooie witte houtschaafsels zijn.

Prijs speelt een kleine rol bij de keuze tussen vlas en houtkrullen. Vlas is doorgaans iets duurder dan houtkrullen. Houtkrullen zijn daarbij wat meer “fluffy” waardoor je er mogelijk minder van nodig hebt in vergelijking met vlas. Echter, houtkrullen kunnen een grotere mesthoop veroorzaken vanwege het meer volumineuze karakter.

6. Wat zijn de voordelen van vlas?

Vlas kent vele positieve kenmerken en is een natuurlijk strooisel dat volledig biologisch afbreekbaar is. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van vlasstrooisel:

  • Super absorberend: Vlas kan wel 12 keer meer vocht opnemen dan stro. Bovendien absorbeert het ook vieze luchtjes.
  • Stofvrij: Vlas is ideaal voor paarden met stofallergieën of ademhalingsproblemen. Ons vlas is schoongeblazen en volledig stofvrij.
  • Minder volume aan mest: Vlas zorgt voor minder mestvolume, wat bespaart in de afvoerkosten.
  • Makkelijk in onderhoud: Het vereist minder intensief uitmesten, wat tijd en moeite bespaart.
  • Zuinig in gebruik: Door op te potten heb je over het algemeen relatief weinig vlas nodig.
  • Makkelijk in opslag: De handzame baaltjes zijn eenvoudig te stapelen en op te slaan.
  • Snelle afbraak: Vlas breekt snel af en maakt goede compost, wat het milieuvriendelijk maakt.

vlasstrooisel-hoopje

7. Wat zijn de nadelen van vlas?

Vlasstrooisel heeft enkele minder gunstige eigenschappen waar je rekening mee moet houden:

  • Meer geschikt voor schonere paarden: Vlasstrooisel is beter geschikt voor paarden die de stal netjes houden.
  • Paarden kunnen ervan eten: Sommige paarden kunnen vlas eten, wat kan leiden tot een verhoogd risico op koliek.
  • Prikkelig: Vlas heeft een naalderig karakter en kan wat prikkelig aanvoelen voor paarden.
  • Kan glad zijn: Een stal met vlas kan glad zijn, dus zorg voor voldoende dikte in de stal om uitglijden te voorkomen.
  • Ophoping tussen hoeven: Het vlas kan zich ophopen tussen de hoeven van je paard. Controleer dus regelmatig de hoeven van je paard.
  • Zwaarder uitmesten: Als het tijd wordt om een oude potstal met vlas te verschonen dan zal het uitmesten hiervan een vrij zware klus zijn omdat de koeklaag gewichtig is.
  • Relatief duur: Vlasstrooisel is in verhouding duurder vergelijking met andere soorten strooisel.

8. Is vlas een nadelig strooisel voor mestafvoer?

baaltje-met-vlas

Nee, vlasstrooisel kan zonder problemen als vlasmest op de mesthoop of in de mestcontainer worden opgeslagen. Het is echter belangrijk om te weten dat het gebruik van vlasstrooisel de stromest kan vervuilen als de mest normaal gesproken wordt afgevoerd voor de champignonteelt. Stromest mag namelijk niet ouder zijn dan twee weken om geschikt te zijn voor champignonkwekerijen. Het voordeel van stromest is dat het voordeliger is om af te laten voeren.

Vlasmest is geschikt als algemene compost, maar niet als specifieke grondstof voor de champignonteelt. De kosten voor het afvoeren van vlasmest kunnen hoger zijn dan voor verse stromest. Een tip om verspilling van vlasstrooisel tijdens het uitmesten te minimaliseren is het gebruik van een speciale vlasvork. Dit kan helpen om de kosten voor mestafvoer te verlagen.

9. Waarom kleurt vlas rood?

laag-met-vlasstrooisel-in-stal

Vlas kleurt rood wanneer het verzadigd raakt met vocht. Dit is een handige indicator om natte plekken te herkennen tijdens het uitmesten. Als vlas rood kleurt, betekent dit dat het zijn maximale absorptiecapaciteit heeft bereikt en dat de natte plekken verwijderd moeten worden. Verwijder deze natte plekken en strooi bij met vers vlas, trek daarna de stal weer mooi glad. Als het vlas niet rood maar bruin kleurt, dan is het nog niet verzadigd.

Heeft u interesse in vlas?

Wilt u graag vlas gebruiken als stalstrooisel? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij ons. Wij leveren zowel aan particulieren en bedrijven. U heeft ook de mogelijkheid om vlas bij ons af te halen.

Ons team helpt u graag met uw vragen over onze producten. U kunt ons telefonisch of per email bereiken. Lees meer over het bestellen bij Nijssen Fourages of vraag direct de actuele prijs en voorraadstatus op:

Bel: 0252 – 674 041
Mail: info@fourages.nl


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

- Partners van Fourages -

dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort
dierenpark amersfoort