Wat is kuilgras precies? En wat is het verschil tussen kuilgras en voordroog hooi? En is het gras eigenlijk wel geschikt om te voeren aan paarden en pony’s? Je leest de antwoorden hier.
1. Wat is kuilgras en hoe wordt het gemaakt?
Kuilgras is een ruwvoer en wordt gemaakt van een smakelijk mengsel van gedroogde grassoorten. Het gras wordt een dag korter gedroogd dan normaal hooi en is dus wat vochtiger van karakter.
Hierdoor staat het ook bekend als voordroog hooi, het gras wordt namelijk gebaald voordat het helemaal droog is. Het vochtige gras wordt geperst in kleine of grote balen en vervolgens luchtdicht geseald in plastic folie. Hier wordt vaak zwart, wit of lichtgroen stretchfolie voor gebruikt.
Wat is de oorsprong van het woord ‘kuilgras’? Kuilgras wordt zo genoemd omdat het gemaaide gras oorspronkelijk op een grote kuilhoop werd gestapeld die vervolgens werd afgedekt met plastic en autobanden. Deze kuilhoop wordt een graskuil genoemd. Uiteindelijk is dit kuilgras gaan heten.
Tegenwoordig wordt kuilgras dat voor paarden bestemd is geperst tot stapelbare grasbalen. De manier van inkuilen op een kuilhoop is nog wel van toepassing op kuil dat voor koeien bestemd is.
2. Waarom wordt kuilgras verpakt in folie?
Omdat het gras nog wat vochtig van aard is moet het stevig en luchtdicht verpakt worden om het ruwvoer goed te conserveren. Door het insealen wordt het fermentatieproces geremd wat ervoor zorgt dat het natte gras geconserveerd wordt.
Onverpakt kuilgras bestaat dus niet, dan is het eigenlijk traditioneel hooi. Na het openen van een baal start het fermentatieproces weer.
3. Wat is het verschil tussen kuilgras en hooi?
Hooi en kuilgras worden beide gemaakt van een mengsel van gemaaide grassoorten. Het verschil is dat hooi langer heeft gedroogd op het land en hierdoor wat armer is in voedingswaarden dan kuilgras.
Kuilgras wordt ook wel hooi min één dag genoemd, vanwege de kortere droogtijd. Beide soorten ruwvoer worden dus van gedroogde grassen gemaakt, alleen het productieproces verschilt tussen hooi en voordroog hooi.
4. Wat is het verschil tussen kuilgras, kuilvoer, koeienkuil en voordroog gras?
Mensen verwarren kuilgras vaak met koeienkuil of kuilvoer voor koeien. Dit ingekuilde gras is veel natter en heeft een lager droge stof gehalte dan kuilgras. Daarom is dit type kuil niet geschikt voor paarden, omdat het te nat is en weinig structuur heeft.
Paarden die koeienkuil eten kunnen last krijgen van bijvoorbeeld diarree. Let daarom op dat het kuilgras of voordroog gras gewonnen is als ruwvoer speciaal voor paarden en pony’s.
5. Is kuilgras goed of slecht voor paarden?
Nee, kuilgras is een prima en veelgebruikt ruwvoer voor paarden. Zoals gezegd moet dit dan wel kuilgras zijn met een hogere droge stof dan dat van nat koeienkuil. Let wel op bij het voordroog gras dat de voedingswaarden hoger liggen dan bij traditioneel hooi.
Kuilgras is dus rijker dan normaal weidehooi. Door de kortere droogtijd behoudt voordroog gras meer vitaminen en mineralen. Zeker bij sobere paarden of minder actieve paarden is het van belang om niet te veel kuilgras te voeren.
6. Hoe hoog is de droge stof?
Kuilgras voor paarden heeft een droge stof van ongeveer 70-80%. Wanneer we de d.s. vergelijken met traditioneel weidehooi dan heeft dit ruwvoer een droge stof van 90-95%. Kuilgras is dus ongeveer 20% vochtiger dan hooi.
7. Hoe lang kun je kuilgras bewaren?
Omdat het gras luchtdicht is verpakt in folie kunt u de grasbalen lange tijd bewaren. Pas na opening van een baal kuilgras is het van belang hoe lang de baal bewaard kan blijven.
Het advies is om de baal binnen drie tot vijf dagen op te voeren, omdat daarna de kans groot is op schimmel of rot. Dat komt omdat er zuurstof bij het vochtige gras kan komen en het gras verder fermenteert. Het is dus belangrijk dat gesealde balen in goede conditie blijven.
Als u een gaatje aantreft in de folie van een baal is het van belang om deze zo snel mogelijk te dichten met watervaste tape. Het beste kunt u een geplakte baal als eerstvolgende openen om te voeren aan uw paarden.
Gaatjes in een baal kunnen ontstaan door scherpe voorwerpen of door ongedierte. Zorg dus dat de balen kuilgras op een veilige plek staan en controleer de ondergrond waar de balen komen te staan. U kunt de balen ook bewaren op pallets.
8. Wat doen als een grasbaal stinkt of beschimmeld is?
Een verse geopende baal kuilgras ruikt lekker fris en toont mooi frisgroen hooi met mogelijk wat lichtbruine droge sprietjes. Wanneer een baal muf ruikt of stinkt dan kan dit duiden op schimmel. Het kan zijn dat de baal niet goed verpakt is tijdens de productie en dus niet volledig luchtdicht was. Of het kan zijn dat er een gaatje in de folie is gekomen. Het advies is om contact op te nemen met uw leverancier.
Een andere oorzaak van een stinkende baal kuilgras is een kadaver van bijvoorbeeld een dode muis of vogel in de baal. Het is belangrijk om het gras van deze baal absoluut niet te voeren aan uw dieren, omdat het risico op botulisme (een vorm van vergiftiging) hoog is. Hierdoor wordt uw paard of pony ziek en is er haast geboden om een dierenarts in te schakelen.
9. Hoe herkent u goede kwaliteit?
Kies voor een leverancier die goed verpakte balen gras verkoopt dat geschikt is voor paarden en niet voor koeien. Zorg dat u er zeker van bent dat het gras een droge stof heeft van minimaal 70%. Vraag of er een baal geopend mag worden om het gras te controleren op de kwaliteit.
Het gras moet lekker fris ruiken, zodra het muf ruikt of stinkt heeft u te maken met matige kwaliteit. Een gesealde baal is overigens geurloos.
U kunt ook vragen of uw leverancier GMP+ gecertificeerd is, dit is een extra garantie voor kuilgras met een hoge kwaliteit. Deze certificeringsregeling garandeert dat het gras dat u koopt te herleiden is tot aan de producent en dus de herkomst altijd bekend is van de partij.
Vraag de leverancier ook na waar het gras geoogst is, welke snede het betreft, in welke omstandigheid het gras gebaald en verpakt is, hoe lang het gras heeft gedroogd en wat het exacte vochtgehalte of droge stof is.
10. Beter kleine of grote balen kopen?
Een geopende baal voordroog gras is een aantal dagen houdbaar. Het is dus aan te raden als u een of twee paarden aan huis hebt om voor kleine balen kuilgras te kiezen.
Heeft u veel paarden die u kuilgras wilt voeren, bijvoorbeeld bij een pensionstal of manege? Dan is het aan te raden om voor grote balen kuilgras te kiezen. Dit is financieel gezien aantrekkelijker.
Kleine balen kuilgras worden verkocht op een pallet. En grote balen koopt u doorgaans per ton. Deze balen zijn rond of rechthoekig en zijn verpakt in wit, lichtgroen of zwart folie.
Heeft u interesse in kuilgras?
Wilt u graag kuilgras voeren aan uw paard of pony? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan bij ons. Wij leveren zowel aan particulieren en bedrijven. U heeft ook de mogelijkheid om kuilgras bij ons af te halen.
Ons team helpt u graag met uw vragen over onze producten. U kunt ons telefonisch of per email bereiken. Lees meer over het bestellen bij Nijssen Fourages of vraag direct de actuele prijs en voorraadstatus op:
Bel: 0252 – 674 041
Mail: info@fourages.nl
Goedemorgen Ik heb een vraag mijn kuilpakken zijn 3 weken oud kan ik die al voeren aan mijn zoogkoeien? worden ze niet ziek i.v.m fermentatie proces?
heb teweinig gras. Gr Eltje Dam.
Goedemorgen heer/mevrouw,
Ik ontvang graag een offerte van hooi balen van 25kg.
Wij hebben 2 paarden in de wei staan en ik ben op zoek naar goede kwaliteit hooi.
Beste,
Wij hebben een pre Spanjaard paard.
En hebben problemen met voer en zijn gestel.
Van de zomer, had hij last van te veel eiwitten.
Ander brok gegeven, van het land af en hij kreeg alleen nog maar graszaad(kurk droog?
Nu werd hij te mager, 2 x perdag op 2 kilo droger kuil (hooi).
Maar nu naar 2 weken daar op te staan, wordt hij super hyper en schrikachtig van ?.
Wij weten ons geen raad meer, kan dat van kuil (hooi) kunnen daar te veel stoffen eiwitten etc inzitten dat zij zich anders gaan gedragen?
Zoja, waar moeten wij opletten, kun je het laten testen?
Horen het graag van u.
Mvg Hedy